Sabverott Guitar Pick︱O idee mică cu ecou mare

Partajează acest articol cu prietenii tăi:

Chitaristul trupei Fernet Blues Company, Vetró B. Sebestyén András, un om visceral legat de tot ceea ce înseamnă artele frumoase, a avut o idee genială, care contribuie deopotrivă într-un mod original și activ la mișcarea națională și internațională a muzicii jazz, blues și rock. Vetró B. Sebestyén András este un grafician născut la Cluj Napoca, stabilit în Brașov, unde este profesor și chitarist. Este referent artistic la Asociația Culturală Apaczai, unde se ocupă de organizarea expozițiilor, a proiectelor și a workshop-urilor de artă. Este membru în Uniunea Artiștilor Plastici din România și responsabil de catedră a secției Arhitectură, proiectare ambientală și Design la Liceul de Arte Plastice Hans Mattis Teutsch, Brașov. Acesta se numără printre puţinii românii care au reuşit să creeze şi să comercializeze prin forţe proprii un produs original: transformarea unei pene de chitară într-un accesoriu muzical unic. Proiectul personal se numește Sabverott Guitar Pick, iar din luna decembrie a anului 2020 până astăzi a ajuns să facă 16 tipuri de pene plus 8 modele signature. Fiecare pană din colecția Sabverott Guitar Pick vine cu câte o poveste, iar acestea au ajuns să fie astăzi spuse în Spania, Germania, Franța, Ungaria, Elveția.

Înainte de a vorbi despre realizarea lui András și înainte de a afla ce aduce nou în piață această pană, trebuie să ne întrebăm ce este și ce rol are o pană de chitară obișnuită. Sunt artiști care folosesc aceeași pană de chitară de peste 15-20 ani, aceasta fiind extrem de utilă atât pentru chitara acustică și electrică, pentru partea de acompaniament, cât și pentru solistica în toate formele ei de expresie, indiferent de stilul muzical abordat, atât pe scenă, cât și pentru înregistrări în studio. Pana de chitară contribuie mult la stilul muzical definitoriu. Există pene de chitară realizate din lemn, nylon, policarbonat, sticlă, piatră prețioasă, materiale sintetice, pâslă, os, capace de broască țestoasă etc. Cele mai populare sunt însă cele din diverse materiale de plastic.

Ați intrat vreodată într-un magazin de muzică fără să nu fiți surprinși de varietatea de accesorii muzicale? Diversitatea penelor de chitară în ceea ce privește forma, grosimea și materialul din care acestea sunt fabricate este extraordinar de mare. Fiecare material are propriile caracteristici de sunet, cost și durabilitate. În lume există trei tipuri de pană: pană subțire (Thin – T), care este folosită în genul folk sau pop-rock, pana medie (Medium – M) care poate fi folosită atât pentru acustic, dar și pentru electric, și pana groasă (Hard – H) care e folosită exclusiv pe tehnici avansate. Grosimea unei pene este măsurată în milimetri (între 1 și 3 mm), iar formele principale sunt: Standard, Lacrimă, Jazz, Triunghi Echilateral, „Dinte de rechin”. 

Ce aduce diferit pana din colecția Sabverott Guitar Pick marca Vetró B. Sebestyén András față de ceea ce se găsește acum pe piață? Ei bine, pana de chitară este un pic mai groasă (2 mm), are un design plăcut și este fabricat din rășină, oferind astfel un sunet mai cald și mai rotund. Cele trei variante de cromatică sunt: turcoaz, violet și transparent. Artistul mai lucrează la fabricarea unui material tip gresie, proiectul fiind în desfășurare alături de un designer brașovean. De menționat este și că radius-ul (partea de sus a penei) și vârful sunt ceva mai curbate și de aceea această pană nu va ciupi niciodată corzile de chitară, iar tonul pe care-l va oferi va fi unul moale. Cântăreții care achiziționează astfel de pene fac parte, fără îndoială, din sfera muzicii blues sau jazz. Desigur, sunt și excepții. András ne spune că băieții de la trupa Masterpiece (trupa tribut Metallica), de pildă, folosesc penele făcute de el. ,,Szabi și băieții din Cluj mi-au zis că merge ca uns, rezistă foarte bine.’’

Realizarea unei pene de chitară marca Sabverott Guitar Pick s-a născut dintr-o simplă necesitate personală al lui András. Nu se mai fabrica modelul de care avea nevoie și pentru că își pierdea pana după cântări, și-a spus că trebuie să facă ceva în acest sens. În decembrie și-a dus ideea la bun sfârșit, iar prin intermediul tehnologiei 3D a scos modelul visat. Fiind mereu în căutare de noi trucuri pentru a produce un sunet diferit cu chitara lui, András a ajuns să modeleze pana de chitară în tot felul de forme, până a ajuns la ceea ce azi se numeşte Sabverott Guitar Pick, un nume care aduce a joc de cuvinte.

,,Aș zice că Sabverott e un fel de anagramă, dar care nu înseamnă practic nimic; e cu schepsis aici și o să vă spun și de ce l-am numit așa, chiar dacă am ținut secret față de alții. E cumva joaca de-a numele meu (‎Vetró Sebestyén) și am mai pus un ,,t’’ care nu prea are ce căuta aici, dar mi-am dat seama că sună mai bine cu ,,t’’-ul acesta în final. Nu e așa? Am încercat să-l citesc în română, maghiară și engleză și nu sună rău. Mai greu mi-a fost după ce m-am văzut cu primele prototipuri gata. Atunci am început să mă întreb ce fac eu aici, ce este asta. Să fie un proiect? O firmă? E doar un hobby? Nici acum nu știu. Am scos destule bucăți prin decembrie, așa că o parte din pene le-am oferit cadou prietenilor mei din breaslă. Așa a început nebunia. Dacă la început era o idee, proiectul a prins viață destul de rapid și a început să genereze o avalanșă de cereri: pornind de la prieteni și cunoștințe până la colecționari și chitariști din țară și din străinătate, dar da, nici acum nu știu cum să numesc nebunia asta frumoasă’’, spune artistul.

András demontează câteva mituri legate de caracteristicile standard ale penelor de chitară, demonstrând că nu este „un must”, că nu trebuie să existe doar formele cu care ne-am obișnuit, se poate ieși oricând din zona de confort. Acesta spune că există și pene neconvenționale, care nu trebuie neapărat să fie standard, lacrimă sau altfel. ,,Să știi că nu e musai să existe doar forme convenționale. Eu am făcut forma aceasta cu Tâmpa care, după cum vezi, nu s-ar încadra nicăieri, dar asta nu înseamnă că nu emite niște sunete cel puțin interesante. Eu cred că a fost un experiment foarte reușit.”

„Mai importante sunt grosimea și materialul din care acestea sunt fabricate; sunt factorii importanți pentru realizarea tonului dorit, la fel cum este și radiosul (vârful penei). Aici cred că merită să amintesc că există pene și cu 3 vârfuri, la fel cum ar trebui să zic și de penele de chitară duble, numite Twin Picks, care au un mâner simplu, dintr-o bucată, dar vârful penei se termină în două limbi, dacă putem să le zicem aşa, care imprimă un efect sonor dublu la ieşirea din chitară. Penele Twin Picks sunt făcute de sătmăreanul Zoltán Szilágyi, un inventator pe care-l apreciez foarte mult. Oricum, eu nu cred că există pană bună sau rea, trebuie să găsești pana potrivită stilului tău personal. Ca sunet și confort, pana are rolul de a contura, de a-ți face sound-ul. E important să încerci mai multe pene. E ca și când ți-ai cumpăra o nouă pereche de pantofi. Deși la început te strâng și par rigizi, după aceea te lasă să calci în ce direcție hotărăști tu. Cârcotașii vor spune că e o strategie de marketing și vor declara că sound-ul e în mână, nu într-o pană. Într-adevăr, pe de o parte așa este. Dar de ce să nu recunoaștem că sunt mai mulți factori care contribuie la definirea unui sunet bun? Până la muzica pe care o livrezi ești nevoit să alegi foarte multe lucruri: de la tipul de lemn pe care chitara o are, dozele de chitară sau tipul de corzi, până la efectele sonore pe care dorești să le implementezi. Și atunci de ce să nu te joci și cu o pană de chitară? Mai ales când există atâtea pene diferite, cu roluri diferite”, explică el. 

Astăzi, Sabverott Guitar Pick deține nu mai puțin de 16 tipuri de pene plus 8 modele signature, care sunt făcute împreună cu artistul. Modelele signature sunt preferatele lui, căci i se pare extrem de interesant să cunoști și să înveți în același timp despre dorințele și viziunile artistului, iar fuzionarea aceasta a ideilor este aproape tot timpul una rodnică. 

Fiecare pană din colecție e deosebită în felul ei, dar toate au ceva aparte în ceea ce privește aspectul, forma și dimensiunile lor. Fiecare model a fost botezat (Redkron, Blueking, T-combo, White X, Biggit Booster și Beba Traces) și vine cu o poveste. Ambalajul și stickerele produselor sunt făcute chiar de fiul acestuia, în vârstă de 16 ani, el ocupându-se de paginile de social media, de site, dar și de implementarea continuă a strategiilor de marketing. Sabverott Guitar Pick colaborează cu mai mulți artiști, printre aceștia aflându-se și designerul Sebastian Roncea, alături de care a făcut un strap din chitară, materialul fiind lucrat din piele. Printe artiștii care au fost încântați de produsele marca Sabverott Guitar Pick se numără chitaristul Florin Giuglea, Horațiu Bodocan (Celest), Vass Istvan (Orpheusz), Pop Andrei (Trupa 6), Gabi Isac (Fernet Blues Company), Daczo H. Barna (Sing Floyd tribute band), Radu Cârlan (Ride on Band).

Fotografii realizate de Raluca Lazăr.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *