Locurile copilăriei rămân de cele mai multe ori doar atât: locuri de care ne aducem adesea aminte cu drag și dor. Gândul că ele ar putea deveni ceva mai mult decât amintiri e departe de cei mai mulți dintre noi.
Undeva departe de străzile pavate ale orașului, se află „podu’ stricat”. E locul de care își aduc aminte Sabin, Dani și Călin, trei tineri născuți și crescuți aici, la Brașov, în Râșnov. „Suntem prieteni de mici. Auzeam mereu de la bătrâni de podu’ stricat. Ce atâta pod stricat, pod stricat? Am vrut să vedem ce este!”. Le-a fost mare dezamăgirea când au ajuns, într-un final, la podu’ stricat. Se așteptau la un pod mai mare, mai impozant decât ceea ce au găsit. „Era un mic poduleț vechi. Dar ne-a rămas ca punct de reper. Unde mergem? La podu’ stricat!”

Cei trei au crescut de la prima lor aventură, însă dragostea pentru locuri noi, inedite, ferite de ochii turiștilor a rămas, iar amintirea locului de la care a pornit totul este dusă mai departe de blogul cu același nume, iar „Podu’ Stricat” are astăzi peste 31.000 de urmăritori.
O poveste a unui loc începută în copilărie s-a transformat într-un veritabil brand. „Ne place să descoperim locuri noi. Ne-a plăcut asta încă de când eram copii. Ne simțim în largul nostru făcând asta. Muntele e amprenta Raiului pe pământ. Acolo, în munți, ne vindecăm de toate cele ale civilizației. Fiecare dintre noi cred că ar putea trăi liniștit în munți.”

Începuturi
Însă, de la a te plimba pe munte, la a strânge zeci de mii de oameni care îți urmăresc cu sufletul la gură postările este cărare lungă. „Am început să facem fotografii. S-au tot adunat și-am zis ca le-am putea posta undeva. Ne-am cântărit opțiunile și, pentru ce facem noi, am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă e Instagramul. Așa că în 2017 s-a născut Podu’ Stricat. Ne-am gândit mult ce nume să îi punem, până când am zis „hai, gata, îi punem Podu’ Stricat și asta e.” Și așa a și rămas, am fost toți trei de acord. În primul an am strâns 10.000 de urmăritori. A fost o creștere în totalitate organică. Singurul moment în care am avut un avans a fost când am câștigat un concurs pe Instagram și-am fost postați pe un cont din România cu o audiență ceva mai mare. Atunci oamenii au intrat la noi și au început să ne urmărească.”



Cuvinte în imagini
Cheia succesului lor nu constă în tehnologiile de ultim moment sau în cel mai scump echipament. „Nu folosim camere sau obiective scumpe. Dimpotrivă, folosim obiective cu focus manual, de care trebuie să rotești. La început foloseam VSCO, apoi am început să înțelegem preseturile și acum le avem pe ale noastre. Vedeam pe Tumblr fotografiile celor din afară și ne plăceau mult. Am vrut să abordăm un stil ceva mai rar întâlnit la noi în țară”. Imaginile surprinse de Podu’ Stricat vorbesc. Își spun povestea prin forme, prin tonuri, șoptesc cuvinte în griuri colorate pe care privitorii le înțeleg după sufletul și mintea lor. Prin ochii lor pare mai grea liniștea din imagini.
Cei ce îi urmăresc pe Dani, Sabin și Călin știu că, pe lângă fotografiile care trezesc în privitor un sentiment aparte, pe ei îi diferențiază descrierea asociată fiecărei poze. Mereu alta, ea vorbește despre subiecte diverse, de la religie la revoluție, fericire, bine, rău sau prietenie. „Fotografiile pe care le postăm le alegem împreună. Textele le facem pe rând, fiecare câte unul. Câteodată e în funcție de inspirație. Nu ne-am făcut o regulă să postăm în ziua x a fiecărei saptămâni sau luni. Dacă nu ne vine să scriem, preferăm să o lăsăm pe ziua următoare.”

Reacție
Din miile de persoane ce le vizualizează conținutul, unii îi apreciază mai mult, alții mai puțin. „Primim mereu mesaje de la oameni care vor să vină cu noi pe munte, care ne întreabă detalii despre trasee. Răspundem fiecărui mesaj în parte. Ba chiar am făcut tură cu oameni veniți de pe Instagram și plănuim să mai facem. Vrem să creștem comunitatea asta. Noi avem fiecare job-uri, nu suntem creatori de conținut full-time. Ne dorim să ajungem în punctul în care vom putea renunța la ceea ce facem în viețile de zi cu zi pentru a ne dedica întrutotul brandului Podu’ Stricat. Oamenii ne mai și critică, spun că descrierile noastre sunt prea religioase, habotnice. Da, suntem credincioși, dar nu în sensul în care biserica ar defini termenul ăsta. E parte din noi, sacrul, dacă vrei, mai mult decât religia.”



Povestea tuturor
Podu’ Stricat este, în esență, povestea fiecăruia dintre noi. E despre sacru, despre copilărie, despre viață și culorile sale. Despre valențele pe care fiecare alege să le dea clipei. Despre prietenie. „Am fost mereu noi trei. Dani, Sabin, Călin. Ăsta e un lucru care nu se va schimba. Vom rămâne în formula asta mereu.” Despre dragostea de țară și de plaiurile natale. „Aici e acasă. Poate părem învechiți, poate părem închiși sau limitați, însă dealurile pe care am copilărit ne oferă un sentiment aparte. Aici ne regăsim.”

Fotografii realizate de Raluca Lazăr
Felicitări și succes în tot ceea ce întreprindeți, aștept postările voastre, frumoase, profunde, autentice, din sufletele voastre de români.