Cembra︱Un pas înainte pentru Irina Neacșu și pasiunea pentru artă și design botanic

Partajează acest articol cu prietenii tăi:

Irina Neacșu este artist botanic român – și chiar unul dintre cei puțini care ajung să fie cunoscuți și apreciați și pe plan internațional. Asta se datorează, cu siguranță, și energiei cu care se implică pe mai multe planuri: pictează sau face grafică, predă cursuri de artă și design interior celor pasionați sau care se pregătesc pentru o facultate în domeniu, restaurează și personalizează obiecte de mobilier care pot fi vechi sau noi, face colaj textil și print digital. Dorința de a transmite și altora din cunoștințe și pasiune face ca Școala de Artă și Design Botanic Cembra să înceapă cursurile vara aceasta, în 2021, adăugând acestora și o importantă componentă socială.

Irina Neacșu a studiat Arhitectură și s-a îndreptat spre arta de inspirație botanică atunci când i-a fost clar că acela îi era drumul pentru care simțea pasiune veritabilă. Asta a purtat-o apoi pe la numeroase expoziții și târguri din afara granițelor țării noastre, intrând în contact și păstrând legătura cu alți specialiști din domeniu, „luând pulsul”, cum se spune, unei lumi din care face parte atâta timp cât știe direcția în care se îndreaptă lumea respectivă. E un om calm și zâmbitor și poate nu ar spune-o așa, însă impresia pe care o lasă este aceea că vrea să fie aproape de cei ce i-ar putea fi considerați drept concurenți. Poate prieteni, mai degrabă.

Crede, pe bună dreptate, că esențial este să te expui, să ieși din țară, să „riști” să fii desființat sau cel puțin dat peste cap la târgurile din străinătate – pentru că tot acolo înveți, acolo îți poate fi măsurată obiectiv munca, din ceilalți te poți inspira și-n funcție de ei îți poți reinventa stilul, dacă vei găsi necesar. În plus, un alt aspect interesant observat de Irina Neacșu este că artistul român tinde să se lamenteze când vine vorba despre țara în care s-a născut și-n care creează, însă mai toți creatorii din lume spun asta despre locurile unde se află – și este, într-adevăr, doar o chestiune de procente toată această aplecare spre consumul informat și constant de artă și cultură. Adică există mereu, peste tot, loc de mult mai bine. Irina cunoaște artiști internaționali care au făcut deja alegerea: au pus în cui instrumentele de creație, și-au luat un loc de muncă poate sub calificările și competențele lor, dar care le poate asigura un trai decent lor și familiilor. Poate că se vor întoarce în ateliere, însă nevoile de bază primează. Și alegerea aparține fiecăruia.

Din această nevoie de informare și de deschidere a înființat Cembra School of Botanical Art and Design, o instituție ce are cursuri de pregătire pe șase mari direcții: peisagistică, artă botanică, design floral, grafic, interior și textil. În plus, există și varianta de cursuri scurte, cum sunt atelierele de weekend sau cele din cadrul școlii de vară, imersiuni intensive în specializarea de care este interesat cursantul – câteva zile, o săptămână sau o vară de studiu teoretic și practic, cu aprofundarea tehnicilor pe care nu este nevoie să le știi de-acasă. Un mediu prietenos studiului, în care poți să afli, printre altele, cum funcționează pigmenții organici și fibrele naturale, de unde să faci rost de plantele cu potențial de a colora textilele și cum se desfășoară procesele de fixare și vopsire; sau cum să utilizezi sustenabil hârtia pentru a da naștere unor obiecte unicat, secrete ale hârtiei reciclate, linogravură, caligrafie și legătorie; ori care sunt întrebările potrivite pentru a afla cum să adaptezi design-ul interior unui client pentru care trebuie să obții cele mai reușite combinații de culoare, texturi, mobile.

Și dacă ar fi să nu producă artiști de succes pe bandă rulantă, școala Irinei are potențialul uriaș de a construi în oameni exact acea simțire artistică informată care este necesară unui potențial consumator de artă pe termen lung, aici învață cei care vor ști să identifice într-un produs artistic și entuziasmul, și nebunia, și truda. La Cembra este esențială componenta sustenabilă, deopotrivă cu cea socială. Astfel, cursanții învață cum să păstreze armonia cu mediul înconjurător atunci când duc un proiect la bun sfârșit. Mai mult, fiecare grupă este gândită astfel încât să aibă și cursanți pasionați și dedicați, dar care nu provin din familii cu posibilități de a le susține această cale artistică. 

Cursurile școlii Cembra pot fi analizate pe-ndelete online, pe site-ul dedicat aici, iar creațiile Irinei Neacșu pot fi admirate fie pe site, fie în diverse magazine de artă din țară, fie direct în atelierul acesteia, acolo unde sigur că e recomandat ca fiecare vizită să fie anunțată pentru a te bucura din plin de experiența artistic-botanică în modul cel mai cuprinzător pe care-l intermediază cu bucurie Irina și colegele ei.

Fotografii realizate de Raluca Lazăr.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *