Brutăria Simplu scrie zilnic istoria gustului de acasă

Partajează acest articol cu prietenii tăi:

Adesea însoțită de amintiri din familie sau copilărie, ori cu valențe sacre, pâinea poartă cu sine o poveste. Iar despre cel ce face pâine se spune că acesta are sufletul la fel de pur precum făina căci le dă oamenilor o fărâmă de viață. 

La Brutăria Simplu ziua începe la ora 4 dimineața cu pregătirea aluatului preparat de către brutari în ziua anterioară. Cojile pentru diferitele tipuri de éclair se toarnă iar croissantele se laminează. Cu roluri bine definite, toată lumea își face treaba ca la carte. La 9 dimineața apar primii clienți. Metaforele nu își au rostul, iar zicala “ca pâinea caldă” este la ea acasă. La puțin timp după ora prânzului, aproape fiecare chiflă are un alt cămin.

Aceeași rutină se desfășoară de mai bine de trei ani și jumătate pe Strada Bisericii Române nr. 112, unde zilnic zeci de produse simple, dar nu simpliste, aduc zâmbete pe fețele clienților recurenți, dependenți de produsele artizanale pe care le consumă cu încredere. 

Pâine ca pe vremuri

“De multe ori rămânem fără pâine, iar clienții ne mai apostrofează. Ne spun mereu să mai facem, uneori neînțelegând ca noi nu folosim drojdie, nu putem face pâinea pe loc, ea trebuie să stea. Oferim tuturor posibilitatea de a-și rezerva produsele. Știm că oamenii nu pot pleca mai repede de la muncă pentru a veni aici. Ei pot suna și noi îi notăm. Cererea e mare, de multe ori nu facem față, deși am vrea să mulțumim pe toată lumea. E grea alegerea între a rămâne mici și a extinde. Se întâmplă  totuși câteodată să avem produse de patiserie care rămân la sfârșitul zilei, pe care le dăm celor de la fundația Bucuria Darului care ne ajută cu brațele deschise.”

O afacere începută în familie s-a dezvoltat în ceea ce astăzi locuitorii orașului Brașov cunosc ca fiind locul unde pâinea se face “ca pe vremuri”. Cu ingrediente simple, naturale, a căror proveniență este mereu cunoscută. Oamenii de aici, pasionați în totalitate de munca lor, adaugă ca ingredient secret dragostea. Pentru ceea ce fac, pentru arta patiseriei și a brutăriei, dragostea pentru calitate. Acest lucru se observă și în interacțiunea cu fiecare client, nou sau vechi, care pășește în brutărie și este întâmpinat ca acasă. 

Influențe

“Am călătorit mult. Credem că fiecare loc pe care l-am văzut și-a lăsat o amprentă asupra noastră și evident asupra conceptului Simplu. Multă lume ne spune că avem ușoare influențe franțuzești. Unii ne spun că ar trebui să ne schimbăm denumirea, că suntem mai mult decât o brutărie. Transpunem experiența personală în lucrurile pe care le facem și automat în modul în care se prezintă Brutăria Simplu. Toate rețetele pe care noi le folosim au fost inventate deja, nu ni le putem asuma. Le aducem totuși o notă personală majoră. Din toate am scos mai mult de 50% din zahărul pe care acestea îl conțineau. Ne folosim de produsele de sezon pentru a diversifica gama de produse pe care o oferim clienților noștri și vedem că asta îi bucură mult, ceea ce automat ne bucură și pe noi.”

Prin munca depusă zi de zi, prin transparența surselor, prin căldura emanată atât de produsele proaspete cât si de zâmbetele celor ce constituie echipa, Brutăria Simplu scrie istoria gustului de acasă.

Fotografii realizate de Raluca Lazăr

Un comentariu la „Brutăria Simplu scrie zilnic istoria gustului de acasă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *