Vanessa Ilie: între Risc și Câștig.

Vanessa Ilie
Partajează acest articol cu prietenii tăi:

Atributele asociate femeilor sunt de cele mai multe ori „frumoasă, elegantă, gingașă, plăpândă”. Mai rar auzim de femei „puternice, inteligente, cu bune abilități tehnice”, sau alte cuvinte care ar descrie în mod normal bărbații.

Cu toate astea, femeile au fost și vor rămâne mai mult decât adjectivele atribuite adesea de către societatea în care trăim. Un exemplu perfect de femeie care trece dincolo de aceste bariere este Vanessa Ilie. Mamă, antreprenor, instructor de echitație și pilot de viteză în coastă.

Echitația, pasiune de aproape un deceniu.

Un sport scump, dar și periculos, echitația are anual tot mai mulți practicanți în România. Considerat până nu de mult un sport exclusivist, astăzi centrele sunt tot mai dese și porțile lor sunt larg deschise tuturor celor doritori să cunoască tainele ascunse în nechezatul cailor.

„Am început să călăresc acum 9 ani. Veneam tot timpul aici (Centrul de Echitație Cișmașu) așa că i-am rugat să mă lase să vin să îi ajut cu caii, să îi țesăl, să ajut prin grajduri. După 2-3 ani m-am hotărât să îmi fac cursul pentru atestatul de instructor pe care l-am și obținut ulterior. Întâmplător, cel mai mult am predat în perioada în care am fost gravidă. Nu mai încălecam, dar îmi țineam orele de la sol. A trebuit să întrerup atunci când am născut, dar mi-am reluat part-time activitatea aici.”

În echitație, eleganța și blândețea se îmbină cu puterea, răbdarea nu poate exista fără inteligența psihică și cea emoțională pentru o armonie perfectă între om și cal, prin mâini, dârlogi și șa.

ESSAVE.

„Cred că acum 4 ani mi-am luat prima perucă. Încă de la 18 ani, m-a pasionat tot ce se putea face cu părul, bretoane, cozi, extensii cu keratină. Am văzut un ad cu peruci și am început să mă interesez. Mi-am comandat mie vreo 3 din străinătate, după care am găsit unele de foarte bună calitate pe care mi-am dat seama că le pot aduce și vinde sub prețul pieței din România și să fac un business din asta. Așa a apărut ESSAVE.

Prețurile la noi sunt exagerate. Am observat la competitori care sunt de mulți ani pe piață, care au un capital mult mai mare decât al meu, un raport calitate-preț dezavantajos pentru client. Calitatea fibrei constă în temperatura pe care o suportă fără să se strice. Mi-am dorit ca oamenii să se poată bucura atât de calitate, cât și de un look nou, fără să își supună parul la proceduri care îl deteriorează în timp. Perucile te schimbă și îți dau încredere în tine. E ușor, durează mai puțin de două minute.”

„Mi-am dorit să ofer femeilor oportunitatea să se simtă frumoase în fiecare zi. Am plecat de la o idee, am vrut să văd dacă merge. Poate trebuia să pornesc la drum cu mai multă încredere în mine, însă feedback-ul a fost super, a mers foarte bine încă din prima lună! Urmează o extindere și o diversificare în gamă. Testez produse noi, cu aspect foarte natural, calitate super și sub prețul pieței, cu aproape de 4 ori mai puțin.

Essave e acum printre ocupațiile mele principale, îmi ocupă mult timp, îmi place și atinge latura mea mai creativă. Eu făceam tot, de la selecția produselor, testare, marketing. Am hotărât în sfârșit să nu mai fac totul singură și am apelat la un graphic-designer. E greu, nu îmi place să pierd controlul, dar e vorba despre timp, iar timpul costă. A trebuit să învăț să deleg.”

Viteză în coastă.

Poate una dintre cele mai palpitante caracteristici ale Vanessăi Ilie: este pilot de viteză în coastă. A debutat în anul 2015 unde a obținut locul I la TESS Women Rally. A urmat apoi locul II Grupa N1 la Campionatul Național de Viteză în Coastă Poiana Brașov. În anul 2017 s-a clasat pe a III-a poziție în clasamentul final al CNVC.

„În momentul de față pilotajul este pe pauză. Încă dinainte să rămân gravidă aveam în plan să îmi schimb mașina, un Suzuki Swift Sport, cu una mai puternică. Voiam să fac un pas înainte și mă chinuiam foarte tare, aveam nevoie de ceva mai bun, să mă ajute și mașina, să nu fie absolut tot din pilotaj. Simțeam că dau tot ce pot și mă frustram. Știam că merg foarte bine, dar mașina mă ținea pe loc. Era o investiție foarte mare pe care nu eram pregătită să o fac, iar atunci când am rămas gravida mi-a fost și mai clar că nu e momentul.”

Fotografie RallyZoom

„În momentul de față am decis să mă concentrez mai mult pe activitățile care produc bani, nu pe cele care mănâncă. În momentul în care mă voi putea autofinanța, mă voi întoarce. Am avut bătaie mare de cap cu sponsorii, e greu, e mult de muncă.

Îmi e dor, încerc să nu mă gândesc, să nu îmi fie și mai dor. La început mi-a fost greu. Foarte greu. Eram la START și mă uitam la mașini cum pleacă. Aveam emoțiile tipice cursei, de parcă eram eu acolo. Știam exact cum e să fii înăuntru. Acum sunt deja 3 ani de la ultima cursă. 

Probabil atunci când mă voi întoarce, mă voi orienta către circuit. Există câteva campionate la noi în țară care sunt mai puțin periculoase decât cele de viteză în coastă. Au fost multe accidente urâte în motorsport, iar de când am devenit mamă, a crescut sentimentul de autoconservare în mod considerabil. La curse îți asumi tot ce se poate întâmpla mai rău, iar eu nu mai pot face asta știind că am copilul acasă.

Au fost etape la care eram singura femeie. Ulterior au început să apară mai multe femei și mă bucur. Să fie cât se poate de multe! Însă va rămâne un sport monopolizat de bărbați cu siguranță.” 

Definițiile pe care alegem să le dăm termenilor de „risc” și „câștig” pot schimba felul în care simțim și trăim viața. Șansele de reușită sunt mereu de 50%, la fel ca cele ale unui eventual eșec, însă cei doi termeni nu își au locul doar în viața unui pilot de viteză în coastă, a unui antreprenor sau călăreț, ci în viața oricui are puterea de a tinde spre excelență, spre schimbare și absolut.

Fotografii realizate de Raluca Lazăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *