Încă de când intri în atelierul lui Sebastian îți poți da seama că acolo se întâmplă ceva care ascunde povești dincolo de cortină, e un frumos care te înconjoară și te face să te gândești că așa arată succesul. Și asta nu numai pentru că mirosul de piele are note de tabac și lemn proaspăt șlefuit, ci pentru că inspiră multă muncă. Rafturile cu materiale din piele de sus până jos anunță multe proiecte, iar multitudinea de culori și texturi, diversitate.


Cu cât înaintezi mai mult în atelier, cu atât ți se pare că spațiul în sine găzduiește o creativitate autentică și o pasiune sinceră, așa cum și-a dorit Sebastian încă de la început, când totul a pornit de la un simplu papion, cum își amintește cu drag.
Pe lângă pasiune, munca este al doilea cuvânt care îl reprezintă pe Sebastian Roncea. La o privire mai amănunțită, mâinile bătătorite și împunse de ace ne confirmă că aici au avut loc multe nopți nedormite.
Începuturi timide, dar autentice

Sebastian își amintește cum a luat contur ideea de a crea ceva autentic, dar fără să-și fi propus, la început, să o facă pentru alții cu gânduri de investiții și business.
După ce a terminat Liceul Vocațional de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch din Brașov, cu gândul de a recicla materialele rămase și împins de curiozitate, Sebastian a confecționat un papion din rămășițele unei cămăși pictate.
Ideea confecționării de papioane a venit natural și firesc, însă nu și-ar fi imaginat că va ajunge să aibă cerere și oamenii să fie realmente entuziasmați. Treptat, de la utilizarea materialelor textile, Sebastian a început să se joace și cu lemnul, dând naștere unei idei autentice – confecționarea papioanelor din lemn pe care le-a promovat de unul singur pe rețelele de socializare. A durat aproximativ doi ani confecționarea exclusiv a papioanelor, timp în care și-a perfecționat stilul și a avut vreme să își dea seama că își dorește mai mult.
Când l-am întrebat dacă se gândea vreodată că va lua amploare ideea lui, Sebastian mi-a răspuns relaxat că nu, la vremea respectivă se bucura de faptul că poate câștiga proprii bani de buzunar, iar asta pentru el era suficient. Îmi mai spune și că tot ce a făcut a pornit făcând din pură pasiune, iar acum, după șapte ani de când este pe piață, își dă seama că papioanele au fost cele care au aprins flacăra pentru ce a urmat.

O stație de autobuz sau omul potrivit la locul potrivit
Tranziția de la papioane la accesorii din piele a venit odată cu hazardul unei zile obișnuite în Timișoara, orașul în care a urmat cursurile Facultății de Arte și Design, când Sebastian își aștepta autobuzul spre cămin.
Își amintește cu zâmbetul pe buze de persoana care trecea prin stația de autobuz și care i-a remarcat geanta din piele. Geantă pe care o croise de unul singur fără tipare, „dintr-un dreptunghi rotunjit la margini, un cerc și un pătrat” la care a lucrat 8 ore, fiind și prima croită de el.
Munca nu i-a fost în zadar, deși o făcuse pentru el, comenzile au început să apară odată ce a fost remarcat, avea apoi să întâlnească oameni din diverse colțuri ale lumii care s-au bucurat de ideile lui și i-au solicitat produse.
„Am cunoscut un domn care mi-a pus la dispoziție atelierul lui, încântat fiind de ce lucram, nu îmi cerea bani pe chirie, îi făceam în schimb rucsacuri și alte accesorii chiar și pentru grădină. Îmi amintesc că mergeam la facultate ziua, aveam și job la vremea respectivă, și seara mergeam la atelier. Coseam la mașină până se făcea iarăși zi.” Amuzant este faptul că și în timp ce povestim, Sebastian nu se oprește din cusut.


Roncea Sebastian – o marcă dinamică
Accesoriile și gențile sunt printre articole preferate la care lucrează, însă gama de produse marca Roncea Sebastian este foarte diversificată – de la portofele, la pantofi și, mai nou, home & deco: măsuțe pentru cafea din lemn masiv, canapele, lămpi – la care se gândește de ceva timp și începe să prindă contur.
„Îmi place să descopăr lucruri noi în fiecare produs și să gândesc unele noi, nu îmi place să le fac în serie. Fac asta doar când sunt nevoit, dar nu vreau să ajung la chestiunea de serie. Vreau să fac obiecte unicat și să lucrez îndeaproape, iar cel final să fie un pic altfel, lumea să știe de brandul Roncea Sebastian doar aruncând un ochi asupra produsului”.


Ce e cu adevărat surprinzător e faptul că Sebastian nu a urmat cursuri în acest sens, tot ce a învățat, a învățat de unul singur – tiparele, lucrul cu pielea și lemnul, totul a venit din pură imaginație și mult exercițiu – „diploma pe care o am mă pregătea pentru grafică publicitară”.
Sebastian ne mai povestește că dragul pe care îl are față de natură și-a pus amprenta, inconștient, asupra abordării pe care o are în ceea ce privește materialele pe care le utilizează în creațiile proprii: materiale de origine naturală.


Încă de la început și-a realizat singur tiparele, creându-și un stil propriu și având acum curajul și asumarea pentru a dezvolta produse noi. Legat de asta, îmi spune cu încredere că: „Odată ce ai experiență, este mult mai ușor să dezvolți și să personalizezi un produs nou care să te reprezinte. Dacă la început confecționam un anumit produs în trei zile, acum ajung să îl termin și într-o zi, dar asta vine la pachet cu multă muncă și nopți dormite pe canapeaua din atelier.”
Izolarea din timpul epidemiei a fost cea mai dificilă perioadă prin care a trecut, și asta pentru că nu este deloc o persoană statică, însă îmi spune că i-a priit odihna care devine un lux în ceea ce îl privește. A avut răgazul de a gândi modele și produse noi, ba mai mult, și îndrăzneala de a deschide un magazin în Brașov în plină pandemie.
Spre finalul discuției, Sebastian se pregătește să coasă cu atenție săculețul în care va trimite geanta la care a lucrat în ultimele două zile. Mai în glumă, mai în serios, îl întreb dacă i-ar plăcea să transmită mai departe ca tradiție de familie ceea ce face. Senin, îmi spune că „e important să transmiți calitatea mai departe”.
Tot legat de planuri pentru viitor, Sebastian îmi spune că și-ar dori să se extindă într-o hală mai mare, să aibă un showroom dedicat exclusiv creațiilor și să aibă lângă el câteva mâini iscusite în plus, care să îl ajute în onorarea comenzilor tot mai numeroase și diverse.
Fotografii realizate de Raluca Lazăr.
Absolut super mama și tata.