Poiana Narciselor de la Vad. Splendoare în iarbă

Poiana Narciselor de la Vad
Partajează acest articol cu prietenii tăi:

Să ridice mâna sus cine n-a auzit până acum de Poiana Narciselor. Indiferent de unde veniți, sigur ați fost curioși măcar o dată să ajungeți primăvara într-un astfel de loc unde, întocmai milioanelor de stele de pe cer, narcisele apar timid din pământ și-și împrăștie parfumul delicat peste covorul verde.

Dacă am putea vedea clar miracolul unei singure flori, întreaga noastră viață s-ar schimba. (Buddha)

Deși există peste 20 de astfel de rezervații în România, Poiana Narciselor din Vad, județul Brașov, cunoscută și sub numele de „Dumbrava Vadului”, este cu siguranță cea mai populară în rândul turiștilor. Și asta pentru că aici poate ajunge oricine, nefiind nevoie de o condiție fizică ieșită din comun.

Cum ajungem la Poiana Narciselor?

Situată la 20 de kilometri de Făgăraș și la o oră de mers cu mașina din Brașov, aria protejată este cea mai mare de acest gen din Europa. Ajungem aici urmând drumul comunal DC107C din satul Vad, comuna Șercaia. Șoseaua a fost asfaltată acum câțiva ani și, deși este îngustă, există suficient loc să treacă două mașini una lângă alta. Există două locuri unde puteți parca mașina, însă e bine să știți că pentru a ajunge la al doilea loc aveți nevoie de o mașină mai înaltă. Totuși, noi recomandăm să lăsați mașina în Vad și să faceți o plimbare cu bicicleta până la Poiana Narciselor, dacă sunteți amatori de mișcare. Și nu uitați, accesul motorizat în rezervație este strict interzis.

Când înfloresc narcisele?

Dacă vreți să vedeți narcisele în toată splendoarea lor și fără a fi deranjați de mulțimea de turiști ce se înghesuie să le admire, alegeți-vă o zi de luni până vineri, undeva pe la mijlocul lunii mai. Aceasta este perioada de maximă înflorire, însă țineți cont și de vreme. Dacă iarna este prea lungă, există posibilitatea ca acestea să apară mai târziu. În orice caz, data de referință este 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, când aici are loc Festivalul Narciselor.

Ce mai putem admira în Poiana Narciselor?

Poiana Narciselor de la Vad se întinde pe aproape 400 de hectare și, pe lângă mai multe specii de narcise (Narcissus radiiflorus, Narcissus stellaris, Narcissus angustifolius), aici putem întâlni stânjenelul (Iris sibirica), orhideea cu aripi verzi (Anacamptis morio), dar și arbori ce cresc aici de secole: stejarul, frasinul sau carpenul.

Stanjenel
Orhidee in Poiana Narciselor
Stejar

Dacă alegem să vizităm locul într-o zi liniștită, putem întâlni căprioare, urși, cerbi lopătari sau chiar râși. Ce-i drept, pentru ultimii e nevoie de mult noroc și răbdare de fier.

Broasca rosie de padure
Insecta pe iarba

Oricare ar fi motivul vizitei, nu uitați să luați cu voi cizmele de cauciuc. Zona este mlăștinoasă și dacă nimeriți o primăvară ploioasă, așa cum este anul 2021, veți intra în apă până la genunchi. Recent, zonele unde se găsesc concentrații mari de narcise au fost împrejmuite cu bandă de delimitare, pentru a-i ține la distanță pe cei care, deși bine intenționați, calcă florile.

Este bine să știți că speciile de narcise sălbatice sunt flori protejate de lege, iar culegerea lor este sancționată cu amenzi ce încep de la 3000 lei. Din păcate, în anii trecuți am surprins aici oameni care culegeau florile cu plasele, pentru a le vinde ulterior în piețe sau pe stradă. Continuând să cumpărați de la aceștia, nu faceți decât să-i încurajați să vină an de an în astfel de zone și să distrugă ceea ce a lăsat natura mai frumos.

De la mitul lui Narcis la Alzheimer

Cuvântul „narcisă” vine din limba greacă, de la Narcissus, un tânăr vânător din Thespiae ce a refuzat orice relație romantică, îndrăgostindu-se doar de propria reflexie în apă. Conform legendei, în locul unde a murit acesta a înflorit narcisa. Tot de aici derivă și noțiunea de „narcisism” sau „tulburare narcisistică de personalitate”, o nevoie excesivă de auto-admirație întâlnită în special la persoanele tinere.

Nativă în sudul Europei și în nordul Africii, narcisa a fost apreciată încă din Antichitate, atât ca floare ornamentală, cât și ca plantă medicinală. În zilele noastre, floarea este iubită de cei care doresc să aducă în casă parfumul primăverii, iar în medicină alcaloidele produse de plantă, deși toxice dacă sunt ingerate accidental, sunt folosite la producerea galantaminei, substanță ce stă la baza tratamentului pentru formele ușoare și medii de Alzheimer.

Suntem privilegiați că avem în țară un loc fain ca Poiana Narciselor și de noi depinde dacă generațiile următoare vor mai avea sau nu șansa de a le admira îndeaproape.

Fotografii realizate de Kinga Mihaly.


Detaliu frunza
Fluture pe floare
Fluture pe planta
Poteca in Poiana Narciselor
Floare mov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *