Little Houses | Despre curajul de a fi curios și inventiv în creșterea unei afaceri mici

Partajează acest articol cu prietenii tăi:

Împrumutând o sintagmă din refrenul unui cântec drept denumire a conceptului și ales oarecum la întâmplare, după o sesiune de brainstorming alături de soțul ei, Raluca Țincă și-a numit mica afacere, în urmă cu opt ani, Little Houses. Pentru că așa a început totul, cu ea experimentând în pauzele pe care și le acorda de la munca de medic veterinar. Muncă pe care o făcea cu plăcere și care i-a lipsit multă vreme după ce a părăsit cabinetul pentru a modela case ceramice și-a le picta, ajungând să testeze apoi și alte materiale, alte modele de lucru, inventând mereu ceva care să o țină pe ea, în primul rând, prinsă cu interes în desfășurarea activității de la Little Houses. Și-a dat seama destul de repede, în orice caz, că secretul pentru a-i mulțumi pe ceilalți stă în a face pentru tine tot ce poți – din această mulțumire față de sine se naște și va dăinui și stima celorlalți. În cazul unei afaceri, asta se traduce prin colecții noi, inventivitate, deci expunere și clienți constanți, interesați și curioși. În susținere pe plan local și nu numai, de vreme ce majoritatea obiectelor ce ies din mâinile Ralucăi ajung, de fapt, la străinii care vizitează România și cumpără produsele din magazinele de profil, dar și la românii plecați din țară și nostalgici după elementele tradiționale pe care Little Houses reușește să le includă, cu tot cu suflet, în fiecare creație, fie ea căsuță, vedere, sacoșă sau alt obiect.

Pe scurt, Little Houses înseamnă o mică afacere pornită de un fost medic veterinar care, într-o călătorie de studiu făcută în Olanda, s-a îndrăgostit de ce putea meșteri cu mâinile. Dacă ne aplecăm cu atenție asupra subiectului, în spatele firmei o descoperim pe Raluca Țincă, un om complex care modelează și pictează căsuțe din ceramică, dar face și ilustrație pentru vederi sau sacoșe de pânză; în ultimii ani, a descoperit că poate face și covoare, inspirată de copilăria petrecută în Vaslui, dar și că poate și vrea să scrie poezie, inspirată de apariția copilului ei în viața de familie.

Și ideile bune puse-n practică par să dea naștere și altor idei cel puțin la fel de bune. În 2018, Raluca a făcut un curs de porțelan predat de Alexandra Radu. A participat și Iulia Costache, cea care are Căsuța cu Cerdac. Au petrecut împreună un weekend și încă unul, apoi au început să povestească: uite, ce frumos ar fi dacă am face noi o comunitate mai mică de creatori! Din această dorință și-această nevoie a apărut KĂTUN, o comunitate de aproximativ 50 de artiști, designeri, ceramiști, ilustratori și makeri de tot felul, oameni creativi care astfel se susțin reciproc și organizează și ei târguri, în afară de cele la care participau oricum – anul 2020 i-a provocat să gândească astfel de întâlniri online, dar exact pe principiul unui târg fizic: între orele de desfășurare, fiecare expozant a stat la masa lui virtuală la Târgul din Ajun și a putut discuta cu cei care s-au plimbat printre produsele de tot felul expuse online. Tot perioada izolării din 2020 a fost mai degrabă prolifică pentru creatoarea Raluca: odată cu anunțarea stării de urgență, familia ei s-a retras la curte, acolo unde timp de câteva luni a tot meșterit, mai relaxată și inspirată de Vasluiul natal. Așa a apărut colecția Origini, după ce Raluca s-a jucat în tihnă cu niște fire de lână, ajutată de familie și fără presiunile care pe ceilalți i-au pus la încercare.

În 2020 a apărut și Fata Arbore. Creatoarea micilor căsuțe nu s-ar fi gândit niciodată la ea ca fiind scriitoare, însă maternitatea a venit cu greutăți și cadouri deopotrivă. Unul dintre acestea a fost nevoia de-a scrie, care a erupt neașteptat și care a făcut posibilă apariția unei cărți-obiect de valoare: versurile se află pe un suport de calitate, cu susținere vizuală pe măsură. Dacă vrei, poți citi cartea ca pe o incursiune într-un microunivers care întinde brațele spre un plan superior, mai amplu, prin cuvinte alese cu grijă; dacă nu, o poți vedea ca pe un album care reunește ilustrații puternice, multifațetate, ale artistei Alexandra Radu. Dacă îți acorzi timp suficient și disponibilitate de a fi receptiv la această formă de artă, vezi cartea în complexitatea ei, cu ambele forțe reușind să se unească pentru a transmite un mesaj căruia autoarele îi lasă libertatea de a fi interpretat în mai multe moduri, în funcție de cititorul-privitor.

Little Houses tot crește, iar proiectele sunt primite de Raluca Țincă exact așa cum i se arată în imaginație: multe sau puține, dificile sau nu neapărat, însă mereu în expansiune, spunând ceva atât despre artistul creator, cât și despre privitor. Fie că o face comunicând prin modelarea și pictarea ceramicii, fie prin lucrul cu lâna, fie spunând povești în versuri sau proză. Raluca Țincă este un creator în cel mai ofertant sens al cuvântului, profitând de fiecare element care îi poate pune la lucru imaginația și care îi poate testa limitele.

Planurile de viitor ale Little Houses coincid cu flexibilitatea și deschiderea de care dă dovadă Raluca: acum lucrează la o carte de povești cu multe personaje, cu iz arhaic, ce necesită o grijă sporită la detalii. Asta mai ales pentru că povestea tot de la ceramică a pornit, Raluca dorind să croiască niște istorisiri pe marginea unor obiecte aflate în preajmă. Așa au apărut șoricei care stau în căsuțele ei, care se ocupă cu croitoria, au jumătăți și parte de întâmplări ce se vor a fi povestite în cartea care urmează să apară. Pe de altă parte, Raluca Țincă nu-și refuză bucuria de a permite imaginației să-i deturneze orice planuri ar putea avea. Se lasă surprinsă de o întrebare care-i poate modifica un întreg traseu, un „Ce-ar fi dacă?” poate duce la nașterea unei întregi colecții noi și, o demonstrează istoricul Little Houses de până acum, de mare succes. Se pare că toți clienții care caută obiecte Little Houses vor să găsească aici exact acel strop de inventivitate pe care Raluca îl pune în fiecare detaliu. Originalitatea și libertatea, curajul de a se exprima, toate acestea sunt „secretele” micuțelor case.

Fotografii realizate de Raluca Lazăr.


Din aceeasi categorie:


Cele mai noi:




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *