Sportul este cea mai bună și mai complexă activitate pentru organism și minte – asta arată mai multe studii în domeniu și indică, aproape în unanimitate, medicii din întreaga lume. Probabil că au dreptate și ar trebui să luăm atitudine. Pentru că în tot ceea ce facem avem nevoie de oameni care să ne inspire, am discutat cu Heni, cea care a demonstrat că limitele umane pot fi depășite și că asta se poate întâmpla oricărui om cu adevărat ambițios.

Henrietta Szasz practică sportul de peste 15 ani, din care 3 la nivel competițional. Când nu este pe podium, este personal trainer și creează conținut pe social media, încercând astfel să facă mici campanii de awareness prin intermediul storytelling-ului. A fost mereu fascinată de performanță, o caracterizează setea de cunoaștere și perfecționismul, motiv pentru care în toți acești ani a încercat să-și îmbunătățească baza de cunoștințe și experiența practică. În 2018 a participat la 5 concursuri de mare anvergură în domeniul fitness-ului, iar locurile pe care le-a obținut au fost: locul 1 (categoria bikini) în cadrul INBA Bucuresti, locul 2 (categoria bikini) la Cupa României, locul 5 în Ungaria în cadrul INBA (categoria Sport Model) și cea mai mare realizare a fost participarea la Semtex Grand Prix din Suceava, care i-a adus două premii – locul 1 la categoria ei și un Overall – adică trofeul cel mai mare.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că fitness-ul este mai mult decât un hobby?
Fac sport de la 13 ani. De fapt, toată familia face. Când eram mică, tatăl meu, care practica judo la nivel competițional, ne-a dus prima oară la sală pe mine și pe fratele meu. Fratele meu, care este mai mare, s-a apucat serios de culturism. Atunci mi-am zis că vreau să fac performanță.
Am participat la mai multe concursuri din cadrul INBA ROMÂNIA, o asociație de fitness și culturism natural, singura din România, care a fost înființată în luna octombrie 2017, fiind afiliată INBA, împreună cu alte peste 60 de țări din lume. Diferența dintre INBA și alte asociații sau federații de culturism este că INBA luptă împotriva folosirii steroizilor în acest sport.
Care au fost pașii pe care i-ai urmat pentru a ajunge să te califici în competițiile pe care le-am menționat anterior?
Ca să te înscrii la concursuri trebuie să faci parte dintr-un club. Eu m-am înscris în clubul condus de Ovidiu Mezdrea, care este din Brașov și care este chiar vicepreședintele Federației Române de Culturism și Fitness. Pentru că am făcut parte din acest club, am primit o certificare cu care apoi am reușit să mă înscriu în concursurile respective.

Care este cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o?
Fără doar și poate, trofeul de la Semtex Grand Prix din 2018. Am participat și am câștigat la cel mai puternic concurs de culturism și fitness din România. Grand Prix-ul a adunat 115 sportivi din toată țara. Au fost prezenți cei mai valoroși sportivi din România, mulți dintre ei având în palmares titluri sau medalii naționale de juniori, seniori și masters, dar și titluri obţinute la Campionatele Balcanice. Am obținut locul 1 la categoria mea și un Overall. A fost o experiență foarte frumoasă, de care o să-mi aduc aminte mereu cu drag.
Un trofeu care te-a determinat să-ți dorești tot mai mult, nu e așa?
Cu siguranță. Anul acesta îmi doresc să intru în Liga Profesioniștilor, să ajung în top 5. La sfârșitul acestui an ar trebui să particip la trei concursuri. Unul va avea loc în Germania, altul în Ungaria și al treilea în București.

Povestește-ne câteva insight-uri din lumea fitness-ului și a culturismului, te rog. Tot ce știam eu până astăzi era că fiecare participant la categoria bikini trebuie să poarte tocuri de 12 cm. Talpa nu trebuie să fie mai groasă de 1 cm, iar călcâiul nu poată să fie mai mare de 12 cm. Până și acest lucru mărunt mi se pare greu de realizat.
Vai, da! Nu e ușor, ai dreptate. E multă muncă în spate și mult posing. Ai zice că zâmbetul, bijuteriile, costumul, încrederea și aspectul corpului sunt importante, dar cel mai greu e posing-ul pe tocuri. Țin minte că la primul concurs aveam niște bătături foarte mari.
Râdem și glumim, dar ce înseamnă pregătirea dinaintea unui astfel de concurs. Cu cât timp te antrenezi înainte și câte mese mănânci pe zi?
În disciplina aceasta, sportivii antrenează toate grupele musculare ale corpului pentru a obține masa musculară maximă echilibrată și armonioasă. Nu trebuie să existe puncte slabe sau grupe musculare nedezvoltate. Pregătirea oficială începe aproximativ cu 13-15 săptămâni înainte. Practic, sportivii sunt într-o continuă pregătire, însă pregătirea oficială e de abia atunci când începi să ai două sau trei antrenamente/zi.
Programul înainte de competiție se rezumă la trei lucruri: antrenament, mâncare, somn. E drept, altceva nu mai fac în perioada aceea. Dieta nu este una fixă pentru pregătire, se schimbă o dată la două săptămâni. Spre exemplu, dacă antrenorul meu consideră că sunt prea slăbită, înseamnă că e nevoie să adaug carbohidrați. În principiu țin cont de proteine, carbohidrați și grăsimi de calitate.
Cât despre mâncare, sunt undeva la 4-5 mese pe zi, depinde de forma pe care o am. Mesele mi le pregătesc în fiecare dimineață și trebuie să recunosc că am o geantă specială pentru caserole; nu mănânc altceva față de mâncarea pe care o am la pachet. Am fost la nunți și botezuri cu mâncarea de acasă. Am noroc că sunt înconjurată de oameni care îmi cunosc stilul de viață.

Care sunt produsele alimentare care nu lipsesc niciodată din meniul tău?
Alimentele pe care le am tot timpul la mine sunt: ouă, avocado, sparanghel, broccoli, cartofi dulci, orez și multe fibre. Ah, să nu uit de fructe. Printre preferatele mele sunt fructele de pădure.
Marius Mitrache, singurul vegan din țară care practică culturismul de 16 ani, din care 14 la nivel competițional, spunea că își ia vitamina B12, care se găsește cel mai adesea în carne și produse de origine animală, din plante și suplimentele alimentare. Tu de unde îți procuri această vitamină ?
Da, și eu îl urmăresc pe Marius Mitrache și cred că este excepțional. E normal ca o persoană vegană să caute alternative la produsele animale pentru a-și menține greutatea optimă și sănătatea cardiacă. Eu îmi iau vitamina B12 din carne și ouă. Cred că e nevoie de echilibru, eu n-aș putea să am acest stil de viață, care e atât de strict, fără să consum carne. Cel puțin nu deocamdată.

Există vreo diferență dintre planul alimentar pe care îl ai în off-season față de cel pe care-l ai înaintea unei competiții?
Să știi că nu e o mare diferență. Mănânc aceleași lucruri, însă la gramaje diferite. Foarte diferite. Când sunt în off-season îmi permit să ajung chiar și la 3.000 calorii pe zi, ceea ce este inadmisibil atunci când mă pregătesc pentru un concurs.
Știu că în acest program de antrenament pre-competițional mai urmărești să elimini apa de sub piele pentru a putea arăta calități musculare cum ar fi separarea și definiția musculară. Mă întreb câtă apă bei în peak week (jargon folosit pentru descrierea ultimei săptămâni dinaintea unei competiții).
Oh! Peak week-ul este cel mai provocator. De luni până joi sunt doar pe proteină și grăsime, apoi pe legume și fibră, fiindcă e nevoie să-mi ,,usuc’’ corpul, și înainte cu 2 zile de competiție încep încărcarea cu carbohidrați ca să se ,,umple’’ corpul și să iasă formele în evidență. Legat de apă, beau tare puțină apă. Aproape deloc. Dacă, spre exemplu, am concurs sâmbătă, atunci mă asigur că joi beau 2 litri de apă, vineri consum exact 1 litru, iar sâmbătă beau câteva pahare sau deloc. Bine, este permis ca în ziua concursului să bei jumătate de litru, dar m-am dezobișnuit atât de tare încât nu o mai fac deloc.

Acum că am vorbit de programele de antrenament pre-competițional și de performanță, nu pot să nu mă întreb: cât de sănătos e să practici fitness-ul la nivelul acesta?
În perioadele de competiție îți pui sănătatea pe locul al doilea. În primul rând pentru că îți suprasoliciți corpul cu cele 2-3 antrenamente/zi și în al doilea rând fiindcă ai parte de acel plan alimentar strict (dieta din cadrul antrenamentului nu include destui carbohidrați ca să te poți reface imediat). Trebuie să-ți mai spun că în perioadele acelea eu am doar 5% grăsime pe întreg corpul, pielea mea arată ca o folie alimentară. După competiții mai pun 2-3 kilograme pe mine. Partea bună e că trebui să știi să mănânci corect – și eu chiar încerc să am grijă de mine în afara competițiilor.
Știu că te redresezi imediat, căci în timpul liber ești personal trainer, ceea ce înseamnă că ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur. Oamenii au tendința să fugă de sport pentru că nu îl văd ca pe o investiție pe termen lung și doresc rezultate imediate. Tu cum reușești să îi ții aproape?
La prima întâlnire totul pare grozav fiindcă se simte că există motivație. Doar că motivația nu este permanentă, ea poate să treacă fugitiv pe lângă tine. Disciplina este mult mai importantă decât motivația. ,,Nu ai chef?’’, ,,Te simți obosit?’’ Nu există, trebuie să te obișnuiești cu o oarecare ordine. Motivația vine cu niște condiții, cu acel ,,if’’, pe când disciplina este esențială.
Relația dintre antrenor și client se bazează pe două mari aspecte: comunicare și cunoaștere. Antrenorul este și un fel de psiholog. Să îl faci pe client să termine și ultimele exerciții din set, chiar dacă spune că nu mai poate, este o provocare pe care trebuie s-o duci la bun sfârșit cu succes.

Câți oameni antrenezi în acest moment?
Acum am 16 persoane și sunt foarte mândră de reușitele lor. Am o grămadă de poze și țin cont de rezultatele tuturor clienților, doar că nu postez totul pe social media. Mi se pare prea personal. Bine, de-a lungul timpului au venit și persoane care mi-au spus că vor să se pregătească pentru vară sau că urmează un eveniment important din viața lor și că trebuie să arate impecabil. Și mă întrebau dacă e posibil ca într-o lună să slăbească ,,n”-șpe kilograme? Eu cred că trebuie să ai obiective reale și apoi un mindset corect pentru a putea să ți le atingi. Trebuie să gândești pe termen lung, ca la o reală investiție. Un corp atrăgător vine ca un bonus, beneficiile sunt însă valorile de sănătate.

Henrietta nu recomandă dietele luate la nimereală de pe internet sau de la o colegă sau prietenă. Pe internet circulă fel de fel de diete alimentare generale, majoritatea alcătuite greșit care, deși au rezultat pe termen scurt, pot să ducă la agravarea stării de sănătate, pentru că fiecare dintre noi are un corp diferit și cu nevoi diferite. Până vom trece de vremurile mai puțin prietenoase, ne recomandă exerciții mărunte care pot fi executate ușor în casă: genuflexiuni, abdomene, întinderi, lucrul cu gantere, flotări.
.Fotografii realizate de Raluca Lazăr.