Despre noi

România e despre oameni. E despre oameni care știu să o aprecieze la adevărata sa valoare. Pentru ceea ce e, pentru ceea ce a fost și pentru ceea ce ar putea fi dacă fiecare dintre noi s-ar implica. E despre nădejde. E despre puterea de a trece peste. Despre curajul de a se reconstrui. E o lungă istorie, adesea dureroasă. Povestea României e scrisă în înaltul Carpaților, în adâncul apelor ce o străbat, în liniștea văilor și câmpiilor despre care zeci au scris, pe care sute și le-au dorit în palmaresul propriu, dar pe care nimeni nu le poate avea. România e casa părintească pe care mulți nu au reușit să o descopere întru totul. Nu i-au acordat suficient timp. Nu i-au cunoscut odele, poeții, vitejii și valurile ce au adus la țărm vase încărcate cu vise mărețe. Despre casele părintești știm însă un lucru cert: odată plecați, cu toții tânjim să ne întoarcem. Poate cu o maturitate culeasă în timp, cu ochi care au cunoscut lacrimi și zâmbete. România e casa care ne așteaptă să ne încălzim la soba sa, atemporală și eternă. Ne așteaptă să îi redescoperim frumusețile și tainele uitate de unii și străine altora.

România are locuri minunate, unele cunoscute, altele mai puțin cunoscute, are locuri frecventate și locuri aproape pustii. România are obiective încărcate de istorie, legende, o arhitectură aparte, bogății naturale și câte mai are…
Când ai fost ultima dată într-un astfel de loc? Când te-ai documentat înainte de a ajunge acolo? Cât de des îți vizitezi țara? Cât de mult știi despre ea? Nu răspunde încă.

România are Oameni! Mulți și faini! Oameni de ispravă, oameni inteligenți și harnici care fac, care creează. Oare îi cunoaștem? Vorbim despre ei? Îi sprijinim? Îi ajutăm? Îi respectăm?
Când ai trecut ultima dată pragul unui astfel de om? Când i-ai mulțumit ultima oară? Nu răspunde încă.

România are produse autentice. Mai noi sau mai vechi. Are produse culinare de ne lingem pe degete, tradiții, meșteșuguri, proiecte civice, invenții nenumărate sau adevărate opere de artă. Dar ce nu are?
Când te-ai delectat ultima oară cu astfel de produse? Când ți-ai zis că acel produs merită un ban în plus pentru că e de-al nostru sau pentru că e mai sănătos? Nu răspunde încă.

La toate aceste întrebări, dar și la multe altele o să vă răspundem noi, aici.

Fain de România este România de la care înveți, este România de care te bucuri și cu care te mândrești.

Pe platforma noastră web vei găsi articole cu #oameni de ispravă și realizările lor importante, #locuri și obiective de poveste, încărcate de tradiție și istorie, #produse autentice. Am crezut tot timpul în puterea exemplului. Încă mai credem că acesta este motorul esențial pentru mai bine. 

Iar dacă insiști să răspunzi la întrebările de mai sus, atunci nu ezita să ne trimiți recomandările tale faine despre astfel de oameni, locuri sau produse. Sau dacă ești parte a unei companii care face lucruri minunate în România, poți deveni partenerul nostru contactându-ne.

„Dacă albinele ar dispărea de pe fața pământului, omul ar mai avea doar patru ani de trăit“ spunea Albert Einstein. Albinele sunt cele care vor face ca produsul nostru să rodească. Poți fi și tu una dintre aceste albine, stupul este aici: https://www.patreon.com/fainderomania/membership. Exact așa cum am promis încă de la început, pentru fiecare articol nou din enciclopedia noastră vom planta câte un arbore în fiecare primăvară. Putem spune în continuare: citiți ca să plantăm.

Împreună facem #fainderomania.


Contactează-ne

Scrie-ne un email.
Sau trimite-ne o scrisoare la adresa de corespondenta: str. Laterală, nr. 39, com. Cristian, jud. Brașov, cod postal 507055
Telefon: 0744316659


Echipa

Anca Zaharia – autor

Scriitor și traducător, iar de mai bine de zece ani activez în presa culturală de la noi. Scriu cu entuziasm despre poveștile oamenilor faini descoperiți în cele mai neașteptate locuri.


Adriana Munteanu – autor

Dragostea pentru limbile străine a dat naștere pasiunii pentru scris. Prin ceea ce scriu, îmi doresc să transcend inimile cititorilor și să trezesc în ei același sentiment adesea inefabil pe care frumosul din oameni și natură îl trezește în mine.


Kinga Mihaly – fotograf

Pasiunea mea pentru natură și fotografie a adus după ea și plăcerea de a călători. Fie că vorbim de locuri frumoase, de peisaje, de tradiții sau pur și simplu de oameni demni de admirat, România este, fără îndoială, o țară faină pentru oricine o vizitează.


Raluca Lazăr – fotograf 

Iubesc poveștile. Și oamenii. Genurile preferate de mine sunt portretul fine-art și fotografia conceptuală. Aici, posibilitățile creative sunt infinite. Mă fascinează eterna căutare de subiecte, fizionomii expresive care să potențeze fiecare scenariu în parte, găsirea recuzitei perfecte, a armoniei cromatice, toate aceste elemente care nu pot exista independent în cadrul unei imagini desăvârșite. De peste șase ani imortalizez frumusețea chipului uman și aștept cu nerăbdare provocările viitoare.


Anna-Maria Antal – autor

Apariția unor oameni care ne îmbogățesc viața este ca un dar care ni se face chiar dacă nu e vreo ocazie specială. Asta e frumusețea lucrurilor simple și probabil că astfel e concepută lumea. Esențialul se petrece nu în rutina trăită de toți, ci în fulgurația clipelor vizibile pentru câțiva. Îmi place să cred că sunt o persoană cu capul în nori și cu picioarele pe pământ, dar rămâne de văzut. Nu e așa?


Mihaela Szabo – autor

Veșnic îndrăgostită de natură și tot ce oferă ea, de oameni faini și poveștile lor de viață. Călătoriile pentru mine nu sunt doar cele cu avionul, o vizită la bunici și o plimbare desculță prin iarbă sunt printre cele mai exotice lucruri pe care mi le permit oricând. Iar asta e cu adevărat fain la România, locurile pitorești ne înconjoară, la fel și oamenii autentici care au crescut în spiritul acestora. Scrisul e cea mai prețioasă unealtă pe care o am pentru a așterne frumosul pe care îl văd în oameni și locuri.


Robert Lazăr – autor

Primul meu job, încă de la vârsta de 18 ani, a fost în televiziune. Deși lucram pe post de cameraman, încercam să ”fur” și din meseria de reporter, empatizam cu personajele și încercam, acolo unde este posibil, să creez și o poveste demnă de arătat la tv. După mai bine de 10 ani, am părăsit mass-media pentru ceva care mi se potrivește mai bine: meseria de ghid. Îmi place să merg mult în natură, să cunosc oameni faini și să descopăr pe bicicletă sau în drumeții, locuri frumoase, pe care să le arăt oamenilor.


Alexandru R. Crețu – fondator

Am crezut tot timpul în puterea exemplului ca formă de inspirație, de multiplicare a binelui. Așa a apărut ideea de a construi un loc unde respectul pentru cei care înfăptuiesc lucruri mărețe, pentru istorie sau pentru natură este un deziderat fain de România.