Pentru mulți dintre noi, a spune cor de copii este echivalent cu imaginea unor micuți zvăpăiați, greu de strunit, și cu un refren în franceză: «Sens au cœur de la nuit/ L’onde d’espoir/ Ardeur de la vie/ Sentier de gloire». Sau poate doar pe unii îi trimite cu gândul la filmul Les Choristes, în vreme ce alții se gândesc automat la copiii din Programul Național Cantus Mundi. Avem toate motivele să o facem și să-i privim cu respect, uimire și fascinație pe toți cei implicați în acest amplu și longeviv proiect fondat de dirijorul Ion Marin în urmă cu zece ani. La ceas aniversar, cum s-ar spune, am vrut să vedem Cantus Mundi prin ochii celei care este director al programului încă din 2016, Leila Popovici, pentru a înțelege succesul programului, provocările de depășit și bilanțul unei decade.

Cantus Mundi a fost înființat în 2011, deci anul acesta împlinește 10 ani. Cum a arătat această perioadă dacă ne referim la un bilanț al copiilor, dirijorilor, evenimentelor și proiectelor desfășurate?
Într-adevăr, Programul Național Cantus Mundi împlinește anul acesta 10 ani de activitate. Pot spune că deși la început a fost perceput ca un concept idealist, în prezent Cantus Mundi reprezintă liantul comunităților corale de copii, tineri, dirijori, cadre didactice și nu numai, atât din România, cât și pe plan internațional.
Ceea ce pot spune cu siguranță este direcția programului din anul 2016 până în prezent, adică din momentul în care am preluat funcția de director. Viziunea mea a fost orientată către rezultate, către date care pot fi contorizate, comparate și ulterior îmbunătățite. Desigur, faptul că mi-am început cariera în mediul privat a contribuit la formarea mea ca specialist, astfel, în momentul în care am făcut tranziția către mediul public aveam deja o serie de strategii și principii pe care am dorit să le aplic.
Din punctul meu de vedere, Programul Național Cantus Mundi a evoluat destul de mult. Dacă ar fi să ne raportăm strict la cifre, vă pot spune că în anul 2016 au fost organizate 30 de evenimente la care au participat aproximativ 8.900 copii. Tot în același an au fost instruiți 270 de dirijori la nivel național. Pentru a realiza comparația, o să mă raportez la anul 2019, un an încărcat de evenimente fizice, de oportunități și de proiecte de mare anvergură. Împreună cu echipa Cantus Mundi, am organizat 310 evenimente la care au participat peste 29.500 de copii. De asemenea, au fost instruiți 1.600 de dirijori, deoarece unul dintre principiile Cantus Mundi este de a forma constant dirijori cu abilități crescute, astfel încât copiii pe care urmează să îi ghideze în domeniul muzical să beneficieze de o dezvoltare optimă.

Programul Cantus Mundi încearcă – și reușește, trebuie să recunoaștem – să unească România prin muzica făcută de copii, cum spune Feli într-un testimonial, să elimine diferențele rasiale, sociale, religioase și etnice, cum afirma dirijorul Ion Marin, fondatorul acestui program. Cum arată munca din spatele acestei integrări reușite? Cât de greu sau de ușor este să ajungi, la propriu, să anulezi diferențe și să combați orice fel de discriminare prin unificarea într-o singură voce, cea a tuturor copiilor?
Nu pot spune că totul este ușor, dar pot spune că echipa se dezvoltă permanent și este capabilă să gestioneze situațiile mai complicate care ar fi neconforme cu ideologia noastră. Din păcate, nu toți copiii sunt învățați acasă despre unicitatea și diversitatea pe care fiecare om o are, chiar dacă la prima vedere este perceput într-o manieră diferită. Acolo unde există o oarecare educație în acest sens, de cele mai multe ori, aceasta este făcută într-o manieră care nu este adaptată vârstei și copilul nu înțelege complet și nu își dezvoltă o serie de valori absolut necesare din acea experiență.
Echipa Cantus Mundi tratează fiecare interacțiune a copiilor cu atenție și creează un mediu bazat pe normalitate, egalitate și șanse egale. Atâta timp cât în contextele organizate de noi nu se pune accentul pe statutul social, rasă, etnie și alte lucruri ce ar putea genera bariere, copiii se reglează în funcție de comportamentul nostru și se fac remarcați prin lucruri pozitive, cum ar fi cântul coral.
Personal, experiența avută în momentul în care se desfășurau repetițiile pentru emisiunea „Românii au talent” îmi este una dintre cele mai dragi. În fiecare zi, copii nevăzători, hipoacuzici, dar și copii din corurile de pe raza Municipiului București și din împrejurimi, au lucrat împreună și au realizat un act artistic care a impresionat întreaga lume, acesta fiind preluat și distribuit inclusiv pe pagina oficială a artistului Michael Jackson. Faptul că pe parcursul celor trei săptămâni de repetiții toți copiii au învățat limbajul semnelor și au conștientizat ce înseamnă „să fii celălalt” a fost un succes pentru noi ca echipă deoarece, pe lângă experiența scenei, aceștia au căpătat și o experiență umană inestimabilă.

Și exact asta faceți, și-o subliniez cu cel mai la îndemână exemplu, pentru că tot o pomeneam pe Feli. Ea este cea pe care lumea o asociază cu vocea puternică de la radio, însă pe site-ul vostru se vede cum lucrul cu un cor de copii transformă o piesă căreia am fi tentați să-i spunem „comercială”, poate chiar în sens negativ, într-o explozie de voci inocente care par să modifice brusc și sensul versurilor. Cum vă alegeți colaborările și cum vă asigurați, iată, de succesul acestora acolo unde cineva care nu e specialist nu l-ar putea intui?
În primul rând, artiștii sunt selectați în urma unor sondaje aplicate comunității Cantus Mundi, ne raportăm la copii, la ce este de actualitate și la ce le-ar face lor plăcere să cânte. Desigur, artiștii cu care colaborăm împărtășesc valorile Cantus Mundi și le promovează sub o formă sau alta.
În al doilea rând, colaborările pe care le realizăm urmăresc o serie de obiective. În acest sens, echipa Cantus Mundi elaborează o analiză SWOT care are ca scop anticiparea reacțiilor pe care comunitatea noastră le-ar putea avea cu privire la realizarea parteneriatelor cu diverși artiști. Știm cu exactitate care este misiunea noastră, ce valori avem și ce dorim să transmitem prin aceste parteneriate, și pot spune că acest fapt ne determină să ne alegem atent asocierile cu artiștii.
Referitor la folosirea etichetelor, cum ar fi cea de „comercială”, este exact ceea ce programul evită și nu promovează. Ascultând vocile copiilor și având ca reper dorințele lor, rezultatele nu întârzie să apară. Acestea sensibilizează, transmit o emoție aparte și reușesc să facă publicul să simtă dincolo de mesajul sau de versurile unei melodii. Bucuria de a fi implicați în proiecte muzicale alături de artiștii pe care îi apreciază este mai importantă pentru copii decât eticheta pe care unii o consideră ca fiind „comercială”.
Am pus întrebările anterioare deoarece Cantus Mundi este profund asociat de public cu Corul Madrigal, acesta din urmă având o imagine care poate ar intimida pe scară largă. Există o rețetă a succesului administrării unei astfel de împletiri reușite a acestor zone culturale distincte?
Cred că asocierea este absolut firească, Cantus Mundi fiind o direcție în cadrul instituției Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, artiștii lirici cu abilități psiho-pedagogice sunt de fapt formatorii Programului Național Cantus Mundi. Aceștia instruiesc dirijorii înscriși în program și gestionează partea artistică a evenimentelor Cantus Mundi.
Este adevărat că, la început, dirijorii pot fi intimidați de ceea ce înseamnă Corul Madrigal. Însă colaborând cu aceștia prin Programul Național Cantus Mundi, dirijorii realizează destul de repede că atât ei, cât și specialiștii Corului Madrigal își doresc același rezultat – dezvoltarea unui cor de copii prin metode adaptate vârstelor participanților.
Pentru copii, să fii pe scenă alături de Corul Madrigal este un ideal care mai degrabă îi motivează decât să îi intimideze, aceștia fiind impresionați de costumele madrigaliștilor și de atmosfera de basm ce se creează pe scenă. Copiii își dezvoltă cultura muzicală, apreciază în alt mod artiștii de pe scenă atâta timp cât și ei au avut parte de această experiență și devin spectatorii avizați de mâine din sălile de spectacol. Cunosc copii cărora tocmai acest lucru le-a schimbat total prioritățile în viață. Mai exact, după participarea la evenimentele Cantus Mundi au decis să urmeze cursurile unei facultăți de specialitate și la absolvirea acesteia să aplice pentru un post de artist liric în cadrul Corului Madrigal.



Corul în pandemie
Cum v-a fost pus la încercare programul în ultimul an, când s-au rescris reguli de la o zi la alta? Se mai poate naște o conexiune între oameni în lipsa apropierii, se mai poate transmite mesajul pe care v-ați asumat să-l transmiteți când probabil nimeni nu se aștepta ca o pandemie să redefinească „normalul” rasei umane?
În cadrul Programul Național Cantus Mundi sunt înscrise aproape 1.700 de coruri, atât din țară, cât și din străinătate. Prin urmare, echipa a trebuit să găsească o modalitate prin care dirijorii și întreaga noastră comunitate să fie conectați cu evenimentele și noutățile Cantus Mundi. Pe acest principiu a fost creată Platforma Cantus Mundi încă din 2015, unde dirijorii celor peste 60.000 de copii găsesc o bază de date extinsă de partituri audio și scrise, lecții video și audio, precum și un instrument de socializare și un motor pentru promovarea mișcării corale românești.
Desigur că în anul 2020 a trebuit să ne reinventăm o mare parte din activitate și să găsim soluții ingenioase pentru a ne păstra comunitatea activă. Astfel, au luat naștere campanii online precum: „Ne spălăm pe mâini cântând”, „Eu cânt în cor”, „Cântă cu mine!”, „Joacă-te cu mine!”, „Citește cu mine!”, „Știați că…”, „DA! pentru ora de Muzică” sau „Pastila de Muzică”, prin care copiii și tinerii din program au participat activ și s-au implicat prin trimiterea de materiale video și foto tematice.
În același timp, tradiționalele workshop-uri și ateliere fizice s-au transformat în webinarii, ca o adaptare a activității „noului normal”. Când spun „webinarii” mă refer la o varietate de teme interactive ce au fost prezentate de formatorii Cantus Mundi într-o manieră dinamică și actuală. În acest fel, peste 4.700 de cadre didactice, dirijori sau pasionați ai muzicii au putut participa la atelierele online gratuite din orice colț al lumii. Față de anii precedenți, pentru noi această trecere în online a fost o oportunitate de a oferi posibilitatea cât mai multor persoane de a participa, fiind eliminate limitele impuse de spațiul de desfășurare și de răspândirea geografică.
Referitor la transmiterea mesajului către public, în lipsa apropierii dintre oameni, consider că acesta și-a croit drum în sufletul spectatorilor prin concertul susținut de Ansamblul de percuție Young Beats, coordonat de Zoli Toth, care s-a transmis online de pe scena Filarmonicii din Brașov. De asemenea, copii din corurile înscrise în Programul Național Cantus Mundi au colaborat cu artistul Speak la realizarea piesei „Să nu renunți”, o melodie cu mesaj puternic, care s-a armonizat perfect cu inocența transmisă de copii. Deci da, am avut provocări în ultimul an, dar eu cred că le-am depășit cu succes.

De altfel, noi v-am găsit pregătind un spectacol pentru Ziua Mondială a Apei. Cu distanțare, măști scoase doar pe scenă, echipă care filmează scene separate, prelucrate apoi pentru a păstra o formă unitară. Care este reacția copiilor la toate aceste schimbări?
Copiii au o putere de adaptare mult mai mare decât adulții. Pentru ei schimbările s-au produs treptat, natural și au devenit un firesc.
Spectacolul în sine, filmările și tot ce au însemnat ele au fost transformate într-un joc, iar pentru copii orice joc are o serie de reguli care trebuie să fie respectate. Astfel, prin joc și joacă, specifice oricărui eveniment Cantus Mundi, copiii au putut să își împărtășească ideile, să se exprime liber și să creeze împreună un moment dedicat apei.
De asemenea, copiii și tinerii din rețeaua Cantus Mundi, îndrumați de dirijorii lor, ne-au răspuns apelului de prețuire a apei și ne-au trimis videoclipuri cu surse de apă din localitățile și zonele lor, imagini, propuneri de versuri sau desene.
Prin acest eveniment s-a dorit conștientizarea importanței unei resurse vitale – apa. Această educare a tinerei generații s-a realizat prin mesaje adaptate vârstelor și printr-un proiect complementar al Water Song, mai exact Școala de Mediu Cantus Mundi.
Școala de Mediu Cantus Mundi a fost creată sub forma unui serial video alcătuit din zece episoade, difuzat online, în cadrul cărora copiii au fost familiarizați cu informații de bază despre ecologie și acțiunile concrete pe care le pot realiza în sprijinul naturii.

Peste zece ani?
Cum ar arăta următoarea decadă pentru Programul Cantus Mundi, date fiind ambele scenarii, cel pozitiv și cel sumbru? Ne mutăm online, privăm arta de interacțiunea umană? Găsim alternative?
Următoarea decadă reprezintă o perioadă foarte mare de timp. Nu știu cu exactitate cum va arăta Programul Național Cantus Mundi, însă știu cum îmi doresc și cum îmi propun eu să evolueze în următorii zece ani.
Cu siguranță vom dezvolta Symphonia Mundi, direcția instrumentală a programului care vizează înființarea și sprijinirea orchestrelor formate din copii și tineri, dar și studierea instrumentelor muzicale de către aceștia. În prezent, Symphonia Mundi este reprezentată prin ansamblurile de percuție și cele de blockflote, care au repetiții săptămânale atât online, cât și fizic. Aștept cu nerăbdare momentul în care voi privi din sala de spectacol primul musical realizat exclusiv de copii și tineri din Cantus Mundi și Symphonia Mundi.
O altă direcție pe care o vom dezvolta în următorii ani este Cantus Mundi Internațional, prin care copii și tineri din străinătate formează coruri prin care își mențin apartenența culturală. Unul dintre obiectivele Cantus Mundi Internațional este realizarea unui schimb de experiență multicultural, și în acest sens au fost deja organizate tabere cu și pentru copiii din diaspora. Avem deja înscrise în rețea coruri din Austria, Republica Moldova, Ungaria, Italia și Canada.
Printre cele mai ambițioase proiecte pe care îmi doresc să le realizăm în următorii zece ani se află organizarea unei Stagiuni Cantus Mundi în regim propriu, în care corurile de copii să urce pe scenă și să susțină un spectacol sau un recital în fața publicului, săptămână de săptămână.
Cât despre posibilitatea unui scenariu pozitiv sau al unuia mai provocator, cert este că vom fi pregătiți pentru oricare dintre ele. Noi ne-am adaptat constant și cu siguranță vom găsi alternative și vom ține pasul cu schimbările, indiferent de natura acestora.

Cu această atitudine proactivă a directorului Programului Național Cantus Mundi, cu orientarea spre soluții, optimismul și deschiderea de care dă dovadă Leila Popovici, chiar și unui outsider îi este clar că urmează un deceniu cel puțin pe măsura celui trecut și că e de urmărit și susținut Cantus Mundi, ba chiar luat ca exemplu și folosit ca inspirație atunci când diferențele par să copleșească. Se poate și altfel, o demonstrează de zece ani mii de coruri înscrise în program și zeci de mii de copii care își cultivă talentul în cel mai potrivit mediu posibil, susținut de valori care se extind apoi în beneficiul vieții personale a participanților și chiar a comunităților din care aceștia fac parte.
Fotografii realizate de Raluca Lazăr.