Pentru a afla tainele trecute și bine păstrate, dar și planurile de viitor ale Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov, am stat de vorbă cu Valentina Benghiac Preda, bibliotecar în cadrul Serviciului Info-Metodic la Filiala 5 a Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov. Relația ei cu cărțile a fost mereu una specială. Până să participe la concursul pentru ocuparea unui post de bibliotecar, frecventase numai bibliotecile școlare și secția pentru copii a Bibliotecii Județene. „Am fost pe loc fascinată de miile de volume găzduite de Sediul Central și astfel am ajuns să lucrez în mediul la care visam, punându-mă de atunci mereu în slujba cărților și a celor care le îndrăgesc.”, explică ea.

De asemenea, studiile continue au ajutat-o să mențină o legătură strânsă cu domeniul în care activează cu pasiune: „De-a lungul timpului am urmat mai multe cursuri de specializare, cum ar fi Biblioteconomie Documentaristică în cadrul Universității din București, Facultatea de Litere, precum și alte 5 specializări efectuate la Centrul pentru Formare, Educație Permanentă și Management în domeniul culturii, din cadrul Ministerul Culturii și Cultelor, de la Bușteni.” Simte că este, așa cum a fost întotdeauna, mare nevoie de oameni iubitori de carte, care să privească această profesie cu seriozitate și dăruire, nu doar ca pe un loc de muncă de unde să ieși într-o bună zi la pensie. Ea își dorește să le ofere cititorilor cea mai bună experiență în relația cu biblioteca, bazată pe eficiență și socializare, plecând de la faptul că o vorbă bună înseamnă uneori mai mult decât o informație oarecare.

Filiala 5 a bibliotecii, acolo unde lucrează Valentina Preda, are un fond enciclopedic care cuprinde circa 50.000 de volume, făcând din aceasta una dintre cele mai îndrăgite și frecventate filiale brașovene: „Până să intrăm în pandemie, o zi obișnuită cuprindea activități curente – împrumuturi, restituiri, prelungiri, ridicarea și așezarea cărților la raft. Pe lângă acestea, apăreau activități suplimentare organizate și găzduite de noi, cum ar fi vizite din partea unor colegii, școli, grădinițe precum și activități de prezentare a unor noutăți editoriale. De la începutul pandemiei, activitatea a fost restructurată corespunzător. Nemailucrând direct cu cititorii, au fost schimbate modalitățile de interacțiune.” Și de-aici devine totul și mai interesant, pentru că instituția bibliotecii brașovene a început să se îndrepte vertiginos către o abordare modernă, cu servicii pe măsură, adaptându-se din mers unei realități care pe alții i-a îngenuncheat: prin mijlocirea conducerii, au fost înzestrați cu un sterilizator de cărți, împrumuturile făcându-se prin solicitări online și telefonice, cititorii având pregătite cărțile gata sterilizate atunci când le ridică. La Sediul Central există, de asemenea un pachetomat care funcționează la fel ca easy-box-urile unor site-uri de cumpărături online și exclude sută la sută contactul dintre bibliotecar și cititor. Această investiție este parte a unui proiect inițiat de conducerea Bibliotecii Județene și finanțat cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, cu pasiune și dedicație profesională, reușind să mențină viu interesul cititorilor într-o perioadă foarte dificilă pentru toți.

Dat fiind contextul pandemic ce ne-a pus pe toți la încercare, am vrut să aflu care a fost provocarea majoră a ultimei perioade și-am aflat că aceasta a constat în atragerea utilizatorilor în mediul online, cu ajutorul site-ului instituției, dar si al paginii de Facebook a filialei, unde sunt ținuți la curent cu noutățile editoriale, cu evenimente în domeniu și cu proiectele lor și cu atât mai mult, își doresc continuarea unor întâlniri de promovare a literaturii române, „un proiect început în 2019 cu elevii Liceului Unirea, când au fost lansate volume de proză apărute la Editura Nemira.
De asemenea, am oferit doritorilor posibilitatea de a se înscrie online la bibliotecă prin intermediul site-ului, de a avea acces la bazele noastre de date online, fără a mai fi nevoie să vină până la Sediul Central pentru eliberarea permisului de bibliotecă, totodată oferindu-le astfel posibilitatea de a-și vedea împrumuturile, de a acorda recenzii publicațiilor citite, de a solicita rezervări de carte etc.

Un alt proiect drag nouă a fost și Code Kids, dus la capăt împreună cu Fundația Progress, în cadrul căruia am lucrat cu copii între 9 și 13 ani. El a avut ca scop crearea unei mișcări de coding – unde copiii și bibliotecarii își dezvoltă împreună competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme creative, deschizând astfel noi ferestre spre explorarea lumii digitale.” Și pentru că fiecare astfel de loc de poveste îmbină puțină magie cu o frântură de necunoscut, am aflat că una dintre mândriile Bibliotecii Județene este fondul de carte din Secția Colecții Speciale, care conservă documentele, pe următoarele fonduri: carte veche românească și străină (1502-1830), în 13 limbi; manuscrise și documente; publicații periodice; colecția de hărți vechi; colecția de cărți poștale ilustrate reprezentând Brașovul și Țara Bârsei; colecția de ex-libris, provenită în mare parte de la dr. Medic Emil I. Bologa și colecția de fotografii.

Cea mai veche tipăritură existentă este Dicta Et Facta Memorabilia, a lui Valerius Maximus, tipărită în anul 1502 la Veneția, de către Aldus Manutius. Și asta nu este tot: cea mai veche tipăritură brașoveană deținută de Secția Colecții Speciale este Noul Testament, ediție bilingvă greco-latină, apărută în 1557, prin grija lui Valentin Wagner. Valentina Preda detaliază: „Posedăm, de asemenea, cărți vechi românești din diverse centre tipografice, precum Carte Românească de Învățătură, Iași, 1643. De valoare patrimonială deosebită mai sunt scrierile religioase, remarcabile prin raritatea lor -Apostol (sec. XIV), Învățături monahale și pateric (sec. XV), Psaltire (sec. XVI), redactate în limba slavonă. Am fost și suntem permanent deschiși colaborării cu potențialii parteneri, care ne pot ajuta să facem cunoscută activitatea noastră și să promovăm imaginea bibliotecii.”Biblioteca rămâne un loc atractiv pentru iubitorii de carte, începând cu cei tineri, interesați nu doar de bibliografii școlare, ci și de literatură ca sprijin în dezvoltarea lor personală, continuând cu adulți și îndeosebi cu cei vârstnici, tot mai pasionați de lectură odată cu trecerea anilor. Iar personalul din bibliotecă, cei investiți cu darul de a le fi mijlocitori, își doresc să rămână în continuare magnetul necesar atragerii de noi și noi cititori, atât prin devotament și profesionalism, cât și prin felul în care empatizează cu cititorii cărora bilioteca le este o a doua casă.
Fotografii realizate de Raluca Lazăr.
Din aceeasi categorie:
Cele mai noi:
- Vanessa Ilie: între Risc și Câștig.
- Dana Tănase: fetița, femeia, artistul.
- Gabriela Plopeanu | „Băiatul meu începea să se izoleze într-o lume a lui, una în care eu nu aveam acces. Era ca un copil într-un cristal.”
- Brutăria Simplu scrie zilnic istoria gustului de acasă
Valentina si Alina, doua fete extraordinare,doua frumoase.Multumesc mult si salutari de la 1500 de km distanta.