Palatul Parlamentului găzudiește pentru prima oară în istoria sa o competiție sportivă. Impozanta clădire ce deține trei recorduri mondiale s-a transformat pentru trei zile în bază sportivă.
În cadrul FIBA 3×3 World Finals, Sala Unirii a devenit Sala Baschetului, în ea având loc aproape 50 de meciuri a 29 de echipe diferite din toată lumea. Țări precum Canada, Mongolia și Rusia, au luptat pentru titlul de campioană mondială la una dintre categoriile disputate în luna septembrie la evenimentul organizat de SportArena StreetBall și Federația Română de Baschet, sub patronajul Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Baschetul 3×3
Deși o ramură mai puțin cunoscută, baschetul 3×3, sau baschetul „de stradă”, este din anul 2020 disciplină reprezentată la Jocurile Olimpice. Evoluția sa din ultimul deceniu a adus-o în luminile reflectoarelor, câștigându-i un public larg. Așa cum îi spune și numele, fiecare echipă are pe teren câte 3 jucători și o rezervă. Cu o durată efectivă a meciului de doar 10 minute, câștigă echipa care ajunge prima la 21 de puncte sau care în momentul în care timpul se termină are cele mai multe puncte.

Organizare
SportArena Streetball, motorul principal al acestui eveniment, a implicat în organizare peste 80 de oameni. Timp de 48 de ore s-a muncit non-stop. Cu două zile înainte, a avut loc un alt eveniment ce nu le-a permis accesul în Sala Unirii. Totul a fost posibil cu sprijinul Federației Române de Baschet, al Ministerului Tineretului și Sportului și Primăriei Sectorului 3. După două zile de muncă acerbă și somn puțin, Sala Unirii a arătat perfect vineri la ora 14:00 când s-a dat oficial startul competiției.
Cu ani în urmă, a mai avut loc un meci de baschet demonstrativ într-o altă sală a palatului, ceva mai mică, cu ocazia aniversării a 80 de ani a FRB. Locația evenimentul ce a avut loc în Septembrie la Palatul Parlamentului a fost inclusă de către FIBA în top 3 locații, alături de Tour Eiffel, Paris (gazda Campionatelor Europene din acest an) și Museumplein, Amsterdam (gazda Campionatelor Mondiale din anul 2019.

Evoluția României
România a fost reprezentată în circuitul mondial la categoria U23 masculin și feminin și la Women’s Series (senioare). S-a remarcat astfel echipa României de U23 masculin, compusă din frații Cristi și Dani Mâinea, Alexandru Coconea și Cristian Chițu. Deși primul meci împotriva Rusiei s-a terminat cu învingerea României, până în finală reprezentanții noștri au fost de neoprit, în sală răsunând vocile publicului ce scanda încurajator „România!”.



Cu o evoluție uimitoare, băieții au jucat finala mondialului U23, unde Polonia s-a impus, ajungând prima la 21 de puncte. După un sezon lung, plin de încercări, accidentări și momente frumose, cei 4, sub lumina imenselor candelabre din sala Centrului Internațional de Conferințe, au fost simbolul devotamentului, al muncii, al pasiunii și al lucrului în echipă.
Alexandru Coconea: A fost o vară încărcată, am participat la turnee naționale și internaționale care au avut un loc important în parcursul nostru. În timpul sezonului am avut parte de suișuri și coborâșuri ce au contribuit la formarea noastră ca echipă și, cu ajutorul staff-ului tehnic am obținut titlul de vicecampioni mondiali 3×3 Nations League.
Most valuable player
Pe lângă titlul de vicecampioană mondială, România obține prin Cristi Mâinea și premiul de MVP, most valuable player la nivel mondial, categoria U23. „Am primit de la colegii mei încrederea de care aveam nevoie pentru a performa la capacități maxime în fiecare meci. Nu mă așteptam la premiu inițial.”
Unul pentru toți, toți pentru unul
Asemenea fratelui său geamăn, și pentru Dani Mâinea este ultimul an la categoria U23: „A fost un sezon foarte interesant, cu multe momente frumoase, în care am reușit să creăm o foarte bună conexiune între noi, fiind și motivul pentru care am reușit să demonstrăm de ce suntem în stare. Cu siguranță există loc de mai bine și, deși a fost ultimul meu an sub regula U23, mi-am dorit să dau totul în fiecare secundă. De asemenea, cred cu tărie că cei doi colegi ai mei vor avea grijă ca anul următor să obțină aurul.”




Cristian Chițu, despre acest sezon: Un vis frumos la care, la începutul acestui drum nu am îndrăznit să sper! A fost un început greu, dar prin dăruire, muncă, dorința noastră, a întregii echipe, care s-a dovedit o adevărată familie, am reușit să ajungem la capătul acestui drum. Performanța a fost obținută prin sprijinul celor care au crezut în noi de la început și ne-au dat credit pentru a reprezenta această țară!
Să gândești în echipă, asemenea unui tot unitar, pentru același scop comun, înseamnă mai presus de orice un simț utilitarian aparte. Și chiar dacă ar fi acesta un caz unic, Cristi, Dani, “Coco” și “Chițu” au demonstrat unei lumi întregi că se poate.
Fotografii realizate de Cosmin Motei